BAHÇE TASARIM TRENDLERİ

Minik bir havuzun faydaları

Balkonunuza, terasınıza ya da bahçenize kuracağınız minik bir havuzun görsel açıdan güzel olmasının yanı sıra hem bitkilerinize hem de bir çok diğer canlıya yaşam desteği sağlayacağını biliyor  musunuz?

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın %70′ini kaplayan su, insan bedeninin de %60’lık bir kısmını oluşturmaktadır. Su hayat verdiği gibi içinde de çok fazla biyoçeşitlilik ve besin çeşitliliği barındırır. Dünya üzerindeki en verimli sistemler su bazlı  (akuakültür) sistemleridir.

Su büyük bir gölette sağladığı bu faydaların benzerini tabiki daha küçük ölçekte minik bir havuzda da sağlar. Daha sürdürülebilir bir bahçe tasarımı için tasarımınıza ekleyeceğiniz 1-2 m2’lik bir havuz bile yapabileceğiniz çok şey var:

  • Biraz salata malzemesi yetiştirmek. Salatanıza su teresi ile lezzet ve vitamin katabilirsiniz.
  • Bitkilerinizi beslemek için  malç elde etmek. Biraz su mercimeği her bitkiye iyi gelir.
  • Bahçenizi güzelleştirmesi için salınan bir nilüfer eklemek
  • Suyu beslemek ve sinek kontrolü için bir iki adet balık bile ekleyebilirsiniz.

Ve tüm bunlardan daha önemlisi arılar, faydalı böcekler ve kuşlar için bir serinleme, su içme alanı yaratış olacaksınız.

Kendi yapabileceğiniz kadar kolay. Tek ihtiyacınız olan eski bir küvet, araba/trakör lastiği! ya da su geçirmez metal/ahşap leğen ve basit bir hava pompası.

[

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *