Online
İstiridye mantarı kuluçka aşamasını geçtikten sonra 7 günde hasat edilebilir aşamaya gelir. Timelapse olarak çektiğimiz videoda bu hızı göstermek istedik. Siz de videodakine benzer mantar kitinizi evde doğal malzemelerle yapabilir ve şehirde üretime başlayabilirsiniz.
Mantarların gıda olarak tüketilmesine, mutfaklarda daha sıklıkla yer almasına önem veriyoruz çünkü mantarlar neyi yiyebileceğimize dair paranoyakça araştırdığımız şu günlerde bir çok gıdanın yanında neredeyse en masumlarından.
Mantar tüketim tarihine dair yaptığımız okumalarda gördük ki, özellikle Rusya ve Afrika’da mantar avına çıkanlar, yetersiz diyetlerine besleyici ve lezzetli katkı sağlamak isteyen ve zengin çeşitlilikteki gıdaya erişimi olmayan insanlarmış. Bir de yine tarihte mantarlar Ortodoks Rusların mutfağında önemli yer tutarmış. Uzun süren oruçlu günlerde özellikle ete erişimi olmayanlar, mantarlara yönelirmiş.
Türkiye’de ise kültür mantarları haricinde bu coğrafyanın sunduğu iklim, toprak ve bitki örtüsü çeşitliliği çok sayıda mantar türünün doğal olarak yetişmesini sağlıyor. Nasıl ki aklımıza kolayca evde salçalı bir kuru fasulye pişirmek veya zeytinyağlı taze fasulye yapmak geliyorsa umarız mantarlar da bu sıklıkta mutfaklarımızda yer alır.
Eğitim kitapçığını edinmek isteyen ebeveynler ve öğretmenler aşağıdaki linkten edinebilir.
Mantarlarınızı hasat ettikten sonra, kalan malzemeleri dönüştürmek mümkün. İstirdiye mantarının yetişme ortamını oluşturan saman aynı zamanda içinde kalan misellerle beraber çok etkili bir kompost malzemesi. Kalan artık malzemeyi evde yaptığınız kompostlarda, çicek topraklarında veya bahçenizdeki toprağa serperek, gömerek değerlendirebilir, çok kaliteli bir toprak oluşumuna vesile olabilirsiniz.
Doğada tamamen çözünebilen bir saksı ve farklı konulara hizmet edebilecek diğer kalıp denemelerini mantar miselleri ile yapmanız mümkün. Bunun için ihtiyacınız olan uygun bir mantar miseli, kenevir sapı veya saman, gerekli ısı, nem ortamı ve uygun bir kalıp.