sigmund-hlC6OwRSQFs-unsplash
Küçük Ölçekli Ev Bahçeleri

Online

Bahçeciliğe başlamak için kırsala gitmeye hatta bahçeniz olmasına bile gerek yok. Şehirlerde dört bir yanımız betonla çevrili olsa da evimizin içinde, balkonumuzda veya terasımızda kuracağımız minicik ev bahçelerimizde gıda yetiştirmeye başlayabilir hem kendimizi hem de çevremizi dönüştürmeye bir adım atabiliriz. Gıda yetiştirmenin temel ilkelerine bakacağımız ve bahçeciliğe ilk adımları atacağımız bu eğitimde yer vereceğimiz konulardan bazıları:
Süre: 2.5 saat
*

Yeni başlayanlar için kolay yetişen bitkiler

*

Mikroyeşillikler nasıl yetiştirilir

*

Yetiştirme ortamları, ısı ve sulama

*

Sebze yetişticiliği için gereken malzemeler

*

Evde gıda yetiştirmek için ileri dönüşüm

*

Ekim, dikim zamanlaarı

Kendiniz için taze salata kutusu hazırlayın!

Haftada bir iki defa da olsa kendi ellerinizle topladığınız tazecik, tertemiz yeşilliklerden salata yapmak istemez misiniz? Roka, tere gibi salata yeşillikleri 1-2 gün içinde filizlenir ve kısa sürede hasat edilebilir hale gelir. Marul, maydanoz, dereotu ya da nane yetiştirmek düşündünüzden kolaydır sadece biraz alan açmanız gerekli.

Ayrıca pazardan aldığınız bir çok sebzenin sapını atmazsanız tekrar yeşillendirebilirsiniz. Biraz da sabredip salatalık, domates yetiştirebilirseniz salata tabağınız hazır!

Elinizin altındaki mikroyeşiller

Çocukken çoğumuz pamukta fasülye çimlendirmişizdir, o zaman kendi mikroyeşilliklerimizi yetiştirememiz için hiçbir sebep yok.

Nohut, mercimek, fasulye gibi tohum halde bulunan bakliyatlardan tutun da hardal, turp otu, mor lahana, latin çiçeği gibi farklı sebzelere kadar birçok şeyin mikro halini elde etmek çok kolay. Mineral madde, vitamin, lif ve protein bakımından çok zengin olan mikroyeşilleri evde kolaylıkla yetiştirebililir, salatalarınıza ve yemeklerinize lezzet katabilirsiniz.

 

Yeni Başlayanlar için Kolay Yetişen Sebzeler

  • Geniş yapraklı salata yeşillikleri (marul, roka, tere…)
  • Soğan, sarımsak
  • Maydanoz, dereotu
  • Pazı, turpgiller
  • Biber, domates
  • Fesleğen, nane, ve biberiye gibi aromatik bitkiler


Henüz kendi fidenizi yetiştirmeye hazır hissetmiyorsanız, aşağıdaki linkten tavsiye ettiğimiz fide satıcılarına ulaşabilirsiniz.

markus-spiske-6hDDnisCRMk-unsplash
Küçük Ölçekte Geri Dönüşüm…

Atölyede kullandığımız çoğu malzemeyi satın almadan, evdeki atıkları değerlendirerek temin edebilirsiniz. Atölyemize gelmeden önce tuvalet kağıdı rulolarınızı, peynir kaplarınızı, yumurta kutularınızı biriktirmeyi unutmayın.