jonathan-hanna-hvSBya7hX2Q-unsplash
Kent Bahçesi KurulumuDanışmanlığında Neler Sunuyoruz?
Ofisiniz, topluluğunuz, siteniz, yaşam alanınız için gıda bahçelerini beraber planlıyoruz. Çalışma süreçlerimiz:
1.

İlk Değerlendirme

Saha ziyareti ile ihtiyaçların belirlenmesi, hedefleri konuşma ve paydaşlarla (çalışanlar, müşteriler ve topluluk ortakları gibi) kentsel çiftçilik yoluyla nasıl değer katabileceğimizi anlamak için ekip buluşması

2.

Planlama

Saha değerlendirmesi ve hedef analizi sonucu, temel tarım ilkelerine dayanan gıda yetiştirme alanı planlama.

3.

Kurulum

Gıda yetiştirme alanının kurulumu, yatakların hazırlanması, uygun toprak karışımının kullanılması, bitki ve fidelerin yerleştirilmesi, sera alanının kurulması.

4.

Ekip Eğitimi

Bahçe kurulumu sonrası doğal ve onarımsal gıda yetiştiriciliği temelli eğitimin bahçe bakımından sorumlu kişilere verilmesi.

5.

Komünite Programı ile Etkileşim Sağlama

Kent çiftliğinizi ister çalışanlar, öğrenciler, aileler veya diğer topluluk üyeleri, paydaşlarınızla uzun vadeli etkileşim alanı haline getirmeye yardımcı olan süreklilik arzeden süreçlerin tasarlanması.

sandie-clarke-q13Zq1Jufks-unsplash
Neler elde edeceksiniz?
*

Şehirde kendi temiz gıdanızı yetiştirerek besleyici ve temiz gıdaya erişim imkanı

*

Organik atık yönetimini de içeren döngüsel gıda süreçleri

*

Şebeke suyuna bağımlılığınızı azaltacak su hasadı ve geri dönüşüm sistemleri.

*

Topluluk içinde ve nesilden nesile bilgi aktarımı ve paylaşımı destekleyecek ortam

*

Katılımcıların iletişimi ve refahın arttıracak aktiviteler

Kent bahçesi danışmanlığı süresi istenilen hizmetin kapsamına göre 3 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.

 

Örnek Kent Bahçesi:Postane İstanbul Yenebilir Teras Bahçesi

İstanbul’un merkezinde, Beyoğlu Galata’da kentsel tarım örneği olacak, bir bahçecilik araştırma ve deneyim, eğitim merkezinin bahçesi olarak Postane İstanbul mimar ve teknik ekibi ile hayata geçirilmiştir. Toplam 105 m2’lik teras alanının 11 m2’si aromatik otlar, sebzeler ve meyve ağaçlarından oluşan ekili alana ayrılmıştır. Yağmur suyu hasat sistemi ile kendi suyunu depolayabilen, sürdürülebilir gıda yetiştiriciliği temelli bir gıda bahçesi oluşturma üzerine çalışmalarımız devam etmektedir.

Ankara Uygulama Bahçesi: Şehir Çeperinde Gıda ve Tohum  

Ankara’nın step-bozkır iklimine sahip güney bölgesinde hane etrafında yer alan mevcut meyve ağaçları ve bostanın ziraii ilaç ve gübre kullanmadan verimini, besin değerini artırmak; su tüketimini azaltmak için tasarım ve uygulama çalışması sürdürmekteyiz. Yaptığımız çalışmaların arasında bostan alanının yeniden tasarımı, kardeş bitkiler ve yer örtücü yeşil malç uygulaması, su hasadı sistemi ve kompost sistemlerinin kurulması, ve zararlılarla biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulanması bulunmaktadır.

Kent bahçelerinde bitki seçimi
Azami gıda üretimi amacıyla tasarım içinde ağırlıklı olarak tıbbi-aromatik ve yenilebilir bitkilere yer veriyoruz. Şehirlerde bahçelerimizin daha dirençli ve bereketli olması için iklime uygun, mümkün olduğunca yerel türler kullanmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda toprağı besleyecek ve koruyacak bitkilerden faydalanıyor, bitkilerin kendi aralarındaki su ve beslenme ihtiyacına göre gruplayarak tasarım yapıyoruz.
peyman-farmani-AiBnoLlikV4-unsplash