Besin Değeri Yüksek Gıda Yetiştiriciliği için Bahçecilik

Online

Besleyici gıda ne demek? Organik mi ? Yerel mi? Beslenmek için değil yemek yemek için yediğimiz ve gıda ile ilişkimiz değiştiği için aslında tükettiğimiz gıdanın besin değerinden çok nasıl pazarlandığı bizi ilgilendiriyor.

Sağlıklı olarak hayatta kalmak için beslenmeye ve sağlıklı beslenmiş bitkileri tüketmeye ihtiyacımız var. Bir bitkinin sağlıklı büyüyebilmesi için 100e yakın minerale ihtiyacı var. Çok basit anlamda besleyici gıda demek bu minerallerle büyümüş bitkiler demek.

Mevsimi dışında ve kötü koşullarda yetiştirilen gıdalar besin değerlerini, barındırdıkları vitamin ve mineral miktarlarını gittikçe kaybediyorlar. İşte bu yüzden “domatesin o eski kokusu, tadı yok artık.”

Bu tadları ve kokuları geri kazanmaya başlamak için hangi yöntemleri uygulayabileceğimizi anlatacağımız eğitimimizde bahsettiğimiz konulardan bazıları:

Süre: 2.5 saat
*

Bitki beslenmesi ve mineraller

*

Bitkilerde besin değerini nasıl ölçeriz

*

Bitki ve hayvan beslenmesi ilişkisi

*

Biyoyoğun bahçecilik, kazmadan ve lazanya bahçe hazırlama

*

Toprağı besleme yöntemleri

*

Ekim-dikim takvimi, kardeş bitkiler ve küçük ölçek için ekim nöbeti

Ezberlerimizi bozmaya hazır mıyız? “Bitkiyi değil, toprağı besleyeceğiz.

“Ne yersek oyuz” tespiti aslında tüm canlılar için geçerli. Nasıl biz sağlıklı olmak için farklı mineralleri içeren farklı gıdalar almaya çalışıyorsak bitkiler de sağlıklı olup, gelişebilmek ve sağlıklı “tohum” üretebilmek için farklı minerallere ihtiyaç duyuyorlar. Ve bizim gibi bu mineralleri alıp kullanabilmek için “bakterilerin” ve “mantarların” yardımına ihtiyaç duyuyorlar.

Eğer toprağınızda sağlıklı bir toprak besin ağınız varsa ve toprağı gerekli mineralleri barındırıyorsa bitki ne zaman nasıl besleneceğini bizden daha iyi bilir!

Toprağa zarar vermeden, toprağı onararak gıda yetiştirin.

İster minik bir bostanınız olsun, ister bahçede bir köşe ya da evinizin terasında yükseltilmiş yataklar. Hepsinde uygulayabileceğiniz toprağı besleyerek, sizi besleyecek gıda üretmenin teknikleri var. Bunların üzerinden beraber geçeceğiz ve umarız eğitimin sonunda, yolculuğunuzda yanınıza alacağınız ilham veren fikirlerle ayrılacaksınız ve bahçenize en uygun tekniği uygulamaya başlayacaksınız.

Çünkü nevi şahsına münhasırdır her bahçe. Alan Chadwick’in dediği gibi “Bahçeyi bahçıvan şekillendirmez. Bahçe, bahçıvanı şekillendirir.”

Çifte Kazma Tekniği
Temelleri de antik Yunan, Maya, Çin ya da ilk dönem Avrupa çiftçilik uygulamalarında da görülen biyoyoğun bahçeciliğin amacı, ev bahçelerinde ve küçük çiftliklerde dışarıdan enerji girdisi olmadan, suyu etkin kullanarak ve toprağın bitkileri beslemesini sağlayarak yüksek besin değerleri olan gıda yetiştirmektir.

Zarar görmüş topraklarda çalışmaya başlamak ve toprağın iyileşmesini hızlandırmanın tek sefer uygulanan çifte-kazma tekniği biyoyoğun bahçecilikte sıklıkla kullanılır.

Biyoyoğun bahçecilik mini el kitabına linkten göz atabilirsiniz.

Screen Shot 2019-02-05 at 11.42.58