edward-howell-v7G32kVgM84-unsplash
Bir Dönüşümün Parçası Olmak: Kompost Yapımı

Online

Yaşamın ana kaynaklarından biri olan toprak, içerisinde solucanlardan bakterilere, mantarlardan bitkilere, ipliksi solucanlardan eklembacaklılara gözle görülen ve görülmeyen birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Sağlıklı bitki yetiştiriciliğinin temeli olan toprağın oluşması yüzlerce, binlerce yıl sürebilmektedir. Organik madde açısından zengin, yaşayan toprağı atıklarımızı dönüştürerek şehirde nasıl üretebiliriz, bu süreci nasıl hızlandırabiliriz aşama aşama anlatacağımız eğitimde yer vereceğimiz konulardan bazıları:
Süre: 2.5 saat
*

Toprak ve toprak mikrobiyolojisi

*

Kompost oluşumunun temel mantığı

*

Bitki ve insan beslenmesi ilişkisi

*

Atık malzemeden kompost kutusu yapımı

*

Ölçeğe, içeriğe uygun kompost hazırlığı

*

Solucan kompost kutusu yapımı uygulama

Kompost bizi besleyen toprak anaya minnetimizi göstermenin bir yolu…

Topraktaki organik maddelerin çok az bir kısmı canlı organizmalardan, taze bitki ve hayvan kalıntıları meydana gelmekte esas kısmını humus oluşturmaktadır. Humus ileri derecede ayrışmış (mantarlar  ve bakteriler tarafından yüksek seviyede çözünmüş) organik maddedir.

Toprak Organik Maddesi, toprağı canlı ve sağlıklık kılan Toprak Besin Ağına ev sahipliği yapar. Organik atıklarımızı kompost yaparak dönüştürerek bu canlılığa biz de katkı sağlayabiliriz.

Yaygın olarak uygulanan kompost yöntemleri vermikompost (kompost solucanları), bokaşi kompostu, sıcak ve soğuk komposttur.

İster mutfakta ister kütüphane rafında size sürekli gübre sağlayan kompost solucanları!

Vermicast olarak da bilinen solucan gübresi, organik madde açısından diğer gübrelere oranla %50 daha zengindir. Solucanlar tarafından işlenen toprağın yapısı değişir, bitkilerin mineral emilimi artar. Solucan gübresi fosfat açısından normal toprağa göre 7 kat, kullanılabilir magnezyum acısından 3, nitrojen açısından 5 ve kalsiyum açısından 2 kat daha zengindir.

Evinizde kullanmadığınız plastik bir kabı organik atıklarını bu değerli gübreye çevirecek kırmızı Kaliforniya solucanlarına yuvaya dönüştürebilirsiniz. Solucan kutunuzu ister mutfağınızda ister kütüphanenizin bir rafında tutabilirsiniz!

Yemek Pişen Her Eve: Bokaşi Kovası
Bokaşi Japonca’da ”fermente olmuş organik madde” anlamına gelir. Eski Japon geleneklerini temel alarak geliştirilen Etkin Mikroorganizma (EM) kullanılmasıyla yemek atıklarının havasız ortamda “turşulaştırılması” işlemidir. Elde edilen toprak canlıları için değerli bir besindir ve toprak ile buluştuktan bir süre sonra güçlü bir komposta dönüşür.

Bokaşi kompostun bir diğer özelliği ise pişmiş yemek ve hayvansal gıdalar dahil tüm organik atıkları dönüştürebilmesidir. Bu yüzden yemek pişen evlerde ve özellikle lokantalarda atık azaltmak için faydalıdır. Bunun için sadece bir bokaşi kovasına ve içinde EM bulunan bokaşi kepeğine ihtiyacınız var.

Eğer henüz kendi bokaşi kovanızı yapmaya hazır hissetmiyorsanız, aşağıdaki linkten beğendiğimiz bir kaç güzel tasarımı satın almak için inceleyebilirsiniz.

7AF241C8-E2AD-4B2B-9A89-5BAE24B59C00