Ekonomik ve Sürdürülebilir Bahçecilik

Online

Küçük ölçekli bir bahçeniz var ve ne üretebilirim, ürettiklerimle hem kendi ihtiyaçlarını karşılayıp hem de artırıp satabilir miyim diye düşünüyorsanız bu eğitim sizin için iyi bir başlangıç.

Dünyanın sadece mevsiminde, kimyasal kullanmadan üreten, yerel tohumların devamlılığını ve gıda güvenliğini destekleyen ve adil üretip, adil satan daha fazla üreticiye ihtiyacı var.

Siz neden onlardan biri olmayasınız? Gelin beraber bir adım atalım.

 

Süre: 2.5 saat
*

Ekim-dikim zaman çizelgesi hazırlama

*

Ürün yelpazesi stratejileri

*

Sebze yatağı hazırlama ve kompost

*

Zararlılarla ve yabancı otlarla doğal mücadele

*

Tohum saklama, çimlendirme ve fideleme

*

Seralar

Küçük üreticiler için kompost

Üretim alanınızın boyutuna bağlı olarak yeterli miktarda kompostu elle yapmak mümkün olmayabilir. Üretime başlamadan önce kompost miktarı ihtiyacını belirleyip, hammadde kaynaklarını tespit edip kompost hammadesinin büyük kısmını araziden karşılayacak şekilde üretim planlaması yapmak ve büyük miktarda kompost çevirmek için makine kullanmayı değerlendirmek gerekir.

Sonra iyi bir kompost için ihtiyacınız olan şeyler:

Nem

Sıcaklık

Oksijen

Organik madde

ve tecrübedir.

Zararlılarla biyolojik mücadele: Uğurböceği

Zararlı böceklerin doğada mevcut doğal düşmanların yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denmektedir. Biyolojik mücadelede hedef ilaçlı mücadelede olduğu gibi, zararlıları tümüyle yok etmek değildir. Biyolojik mücadelede, zararlı yoğunluğu ekonomik zarar düzeyinin altında tutulmakta, böylece söz konusu zararlıların doğal düşmanlarının doğada sürekliliğinin sağlanması hedef alınmaktadır.

Halk arasında uğur böceği olarak bilinen Yedi Noktalı Gelin Böceği birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de biyolojik mücadelenin simgesi durumundadır.

Kapıya Gelen Taze Lezzetler
Doğrudan kapıya teslim, mevsiminde ve doğal yollarla üretilmiş sebze ve meyve kasaları üretenlerin sayısı her gün artıyor. Özellikle şehirlerde insanlar bilinçlendikçe ve sağlıklık gıda tüketmek istedikçe oluşan bu pazarda yer almak için büyük üretici olmaya gerek yok.

Yakın çevreye daha az paketleme ve nakliye maliyeti ile ulaştırılabilen kutular tüketicinin sağlını korurken bir yandan üreticinin ve ekosistemlerin sürdürülebirliğini de destekliyor.

shelley-pauls-kuR1Kwo4my4-unsplash