Gıda bahçelerini ve kent bostanlarını çalışanlar, öğrenciler, aileler, topluluk üyeleri ve paydaşlarla uzun vadeli etkileşim alanı haline getirmek için eğitim programları ve aktivite önerilerinde bulunuyoruz ve “tarladan tabağa” konseptini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.
Danışmanlık süresi istenilen hizmetin kapsamına göre 1 -6 ay arası değişmektedir.
İstanbul’un merkezinde, Levent’te bir alışveriş merkezinin terasında yer alan Ek Biç Ye İç’in gıda bahçesi toplam 750 m2’lik ekili alandan oluşmaktadır. 2017 yılından beri ekilip biçilen bu teras Türkiye’deki nadir teras gıda bahçesi örneklerinden biridir.
İyiEkim ekibinden Burcu Arıkan 2.5 yıl boyunca bu terasta bahçıvan, eğitmen ve gönüllü katılımcıların koordinasyonlarından sorumlu olarak çalışmıştır. Haftanın belirli günlerinde bahçe işlerine yardım amaçlı gelen gönüllülerle bir iş paylaşım planı ve eğitim planı oluşturulmuştur.
Atık yönetiminden, tohum filizlendirmeye, fide ekiminden tohum ayıklamaya bir çok çalışma gönüllülerle beraber gerçekleştirilmiştir.
Bir hareket olarak Permakültür, fiziksel anlamda yenileyici bir toplum yaratmak için ihtiyaç duyduğumuz bilgi, araç ve kaynakların çoğuna sahiptir.
Ancak zor olan sosyal ve görünmez sistemlerimizi dönüştürmede yatar. Permakültürü özel alandan (arka bahçeler, evler) ve kamusal alana (topluluk bahçeleri, iş ve yönetim) çıkardığımızda bu daha da önemli hale gelir.ş
İşbirliği yapmayı ve adil bir sistemde yaşamada yol gösterebilecek bazı sosyal permakültür ilkeleri: