Aromatik ŞifaBahçesi Yapımı

Online

Tıbbi ve aromatik bitkiler binlerce yıldan beri hem tedavi edici hem de tad verici özelliklerinden dolayı insan hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu bitkilere dair bilgilerimizin kaynakları çok eski tarihlere dayanır ve hala üzerlerinde bir çok kitap yazılmakta ve araştırma yapılmakladır.

Bu eğitimimizde tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özelliklerine bir göz atıp, eğitimimizde evimizde kolaylıkla yetiştirebileceğimiz bazı temel bitkilerin detayına inip, hangi ortamlarda nasıl yetiştiklerinden ve kullanım alanlarından uygulamlarla bahsediyoruz.

İşte eğitimde ele alacağımız konulardan bazıları:

 

Süre: 2.5 saat
*

Tıbbi ve aromatik bitki tanımı

*

Yetişme isteklerine göre aromatik bahçe tasarımı

*

Haftanın her gününe bir aroma: kekik, adaçayı, biberiye, lavanta, ıtır, nane, kişniş,

*

Çoğaltma ve kullanıma hazırlama, basit tarifler

Saksıda kendi şifalı çay bahçenizi oluşturun

Aromatik bitkiler sıcağa ve soğuğa karşı daha dayanıklı olup toprak ihtiyaçlarını karşılamak daha kolaydır. Mutfak, köşe teras veya balkon, aromatik bitkileri yetiştirmek için en iyi mekanları sunar. Yani evinizde kolaylıkla bir çay bahçesi tasarlayabilirsiniz.

Aromatik bitkilerin her birini kendilerine özgü hasat zamanında toplayıp, uygun yöntemlerle hazırladığınızda besleyici özelliklere ve en güçlü aromaya sahip olduğu sürede kullanış olursunuz. Bunun yanı sıra kendi bitkilerinizi yetiştirerek hem zehirsiz olduklarından emin olacaksınız hem de tazecik tüketebilirsiniz.

Ferahlatan şifa: Adaçayı
Adaçağı (Salvia officinalis), odunsu sapları, grimsi yaprakları ve morumsu çiçekleri mavisi olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır. Dünyada birçok yerde doğallaştırılmış olmasına rağmen, Lamiaceae nane ailesinin bir üyesidir ve Akdeniz bölgesine özgüdür.

Romalıların adaçayını kutsal saydıkları ve adaçayı toplama işini son derece önemseyerek bunu özel bir tören eşliğinde yaptıkları bilinmektedir. Arap dünyasında adaçayı yetiştirenlerin ölmeyeceğine dair bir inanç vardır. Ölümsüzlük, bilgelik ve koruyuculuğu temsil eden adaçayı aynı zamanda Hristiyanlıkta Bakire Meryem’in simgelerinden biridir.

Çok eski yıllardan bu yana insanlar ada çayını; soğuk algınlığı, ishal, ağrı, sindirim sistemi ve ruhsal sorunların tedavisi için kullanılınır.

Bitkide bulunan bol miktarda antioksidan bileşikler beyin sağlığı için faydalıdır ve özellikle Alzheimer’a karşı koruyucudur. İltihap giderici ve anti-bakteriyel bir bitkidir; ağız, diş ve üst solunum yolu sağlığı için faydalıdır. Adaçayı özleri bağışıklık sistemini güçlendirici polifenoller içerir ve bazı kanser türlerine karşı korur. Ada çayındaki K vitamini kemik sağlığını sağlar. Yaprakları ilaç yapımında kullanılır. Yemeklere baharat olarak eklenebilir, çay olarak tüketilebilir.

paulina-h-G3Y8KVjpl1M-unsplash