BİTKİLER

En Büyük Yardımcımız: Baklagiller

“Fasülye gibi nimetten sanma” deyimini hepimiz duymuşuzdur. Evet bir fasülye iseniz ya da baklagil ailesinin her hangi bir üyesi kendini nimetten sayabilirsiniz. Mutfağımızda bağışıklık sistemini güçlendirmesi, uzun süre tok tutması, protein kaynağı olması gibi faydalarını bildiğimiz baklagiller bahçede de en büyük yardımcınızdır.

BAKLAGİLLER (Fabaceae/Leguminosae Ailesi) çoğunluğunu tek yıllık otsu bitkilerin oluşturduğu, çok yıllık çalı ve ağaç tipi bitkileri de içeren kocaman bir aile. Diyetimizin vazgeçilmesi olan fasülye, mercimekten tarları dolduran yoncaya, fiğe kadar bir çok tanıdığımız bitki baklagildir.

Bir çok baklagil türü zor koşullara dayanıklı, öncü türler olarak bilinir ve toprağı onararak tarım yapmak isteyenlerin en büyük yardımcısıdır.

BAKLAGİLLER AZOT BAĞLAR Evet, baklagil bitkiler köklerinde azot bağlar! Bahçede en güçlü yardımcılarımız olmadının sebebi nektarlı çiçek açıp arıları beslemleri, gözümüzü ve midemizi okşamaları dışında aslında bu özelliklerdir. Peki nedir bu azot bağlama meselesi?

Her canlı yaşamını idame ettirmek ve büyümek için azota ihtiyaç duyar ancak havada bol miktarda bulunan azotu istediği gibi alamaz ve kullanamaz.  Ancak baklagillerinin çoğunun köklerinde yumrular oluşturan ve atmosferik azotu toprağa ileten Rizobiyum (Rhizobium) bakterileri yaşar. Birlikte yetiştirildikleri bitkiye veya kendilerinden sonra ekilen bitkilere doğal azot ile organik atık sağlayarak, azotlu kimyasal gübre kullanımını gerek kalmadan bitkiyi ye toprak canlılarını besler, bitkilerin hızlı gelişmesine yardımcı olurlar.

Daha fazla azot için

Baklagil köklerinde oluşan azot bezelerin çoğunu bitki kendi gelişiminde kullanırken bir kısmı da toprağa karışır. Eğer diğer bitkilerinizi daha fazla beslemek ve büyümelerini hızlandırmak isterseniz baklagil bitkisini çiçeklenmeye başlar başlamaz yapılan budama sonucu köklerden köklerden toprağa daha fazla azot bırakılır.

İşte bahçenizde ya da balkonunuzda beraber ekilerek size yardımcı olacak baklagillerden bazıları:

Çok yıllık: Kıbrıs akasyası (Acacia cyanophylla), Gülibrişim (Albizzia julibrissin), Mor Salkım (Wistaria spp.), Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua), Boyacı Katırtırnağı (Genista tinctoria)

Tek Yıllık: Çemen, fiğ, yonca, acıbakla, bakla, fasülye, mercimek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *