İYİEKİM HAKKINDA

İyiEkim 2017 yılında şehirde gıda yetiştiriciliğini yaymak üzere kurulmuş bir girişimdir.

İyiEkim gıda yetiştiriciliğini pratik, eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek için ilk olarak “kendin yetiştir” ürünler ile yola çıktı. İlk ürünleri “Doğal Mantar Kitleri”ydi. Yaklaşık 20 günde kolay bir şekilde herkesin evde kendi sağlıklı doğal mantarını yetiştirmesine imkan veren bir üründü.

İkinci ürün ise “Yenebilir Otlar Tohum” kitiydi. Bu kit ile yabancı ot olarak bilinen ama aslında besin değeri oldukça yüksek, az bakım getiren Anadolu otlarının şehir mutfaklarına sokulması amaçlandı.

Yaklaşık 1.000 adet satılan “kendin yetiştir” kitlerle beraber bir yandan ekip üyeleri şehirde ve kırsalda gıda yetiştiriciliği faaliyetlerine, permakültür ve ekolojik yaşam eğitimleri vermeye devam ettiler.

Bugün gelinen noktada ise İyiEkim markası ile daha fazla insana ulaşıp, etkiyi büyütmek için odağımızı büyük şehirlere ve gıda tüketimine çevirmeye karar verdik.

Temiz ve besleyici gıdaya erişim herkesin hakkı iken daha fazla insan, bu temel insan hakkından mahrum kalıyor. Aynı zamanda yerel türler ve farklı çeşitlikteki gıdalarla beslenme alışkanlığımız azalıyor, bağışıklık sistemlerimiz zayıflıyor ve dolayısıyla sağlığımızı kaybediyoruz.

Halbuki ne yediğimizi bilir, temiz ve sağlıklı gıdayı talep edersek üretim de bu talebi karşılamak için dönüşecektir.

İyiEkim olarak bu dönüşümde en büyük rolü büyük şehirlerin oynayacağına inanıyoruz. Büyük şehirlerin doğaları gereği şehirde tüketilen gıdanın tamamını kendi içlerinden karşılamaları mümkün değildir. Şehirler iyi bir tasarım ile gıda talebinin bir kısmını karşılayabilirler; fakat büyüdükçe gittikçe genişleyen bir çevreden tedariğe ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla, ana tüketim merkezleri olan büyük şehirlerdeki sağlıklı ve besleyici gıda talebinin artması, orta vadede  tüm ülkede tarımda iyileşmeye katkı sağlayacaktır.

Bu talebi oluşturmanın ilk adımının herkesin az da olsa kendi gıdasını yetiştirerek gıda ile yeniden bağ kurması olduğuna inanıyoruz. Ve bu adımların üç temel ayağa dayandırarak-  eğitim, uygulama ve erişim- bu alanlarda hizmet veriyoruz.

Evren Yıldırım

Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen, Yapımcı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü lisans, Sabancı Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Proje Yönetici olarak başladığı iş hayatını sırasıyla Aygaz, Vodafone, Turkcell’de bireysel pazarlama, segment ve kampanya yöneticisi olarak devam etti. Son olarak BKM Express CRM Yöneticisi görevinin ardından 2017 yılında Permakültür Tasarım Sertifikası aldı ve eğitimine toprak mikrobiyolojisi, biyoyoğun bahçecilik ve uygulamalı bahçıvanlık ile devam etti. Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün Ürdün’de gerçekleştirdiği Çölü Yeşillendirme Projesi’nde yer aldı. Yeni Zelanda Koanga Ensititüsü’nde Biyoyoğun Bahçecilik ve Besleyici Gıda Yetiştiriciliği eğitimlerini aldı, enstitüde bahçecilik, tohum saklama alanlarında çalıştı. Permakültür Eğitmen Eğitimi’ni tamamlayan Evren, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü ve İngiltere Ecodemia eğitmenidir. Aynı zamanda 2017 yılından itibaren Fikirtepe Film’de yürütücü yapımcı olarak çalışmaktadır.

Evren Yıldırım

İyiEkim'de Partner

Burcu Arıkan

Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen, Mantar Yetiştiricisi

İstanbul Üniversitesi Psikoloji lisans ve University of Texas Austin İletişim yüksek lisans eğitimlerinden sonra dijital iletişim sektöründe çalışmaya başladı. 9 yılın ardından Mayıs 2017’de Permakültür Tasarım Kursu’na katıldı. Eylül 2017’de ise Geoff Lawton’ın yürütücülüğünde Ürdün’de 1 aylık “Çölü Yeşillendirme” stajını tamamladı. 2.5 yıl kentte tarım uygulamaları yapan Ek Biç Ye İç ekibinde eğitmen, tasarımcı ve bahçıvan olarak çalıştı. 2016 yılından beri şehirde sağlıklı, katkısız, doğal gıdanın nasıl daha erişilebilir olabileceği ve üretilebileceği üzerine çalışmaktadır.  Bu yolda İyiEkim adındaki girişimi ile şehirde besin değeri yüksek gıda üretimini teşvik etmek amaçlı mantar kitleri üretmeye devam etmektedir.

Burcu Arıkan

İyiEkim'de Partner